Sayfalar

8 Mart 2021 Pazartesi

TCK. MD.105 - CİNSEL TACİZ

 

Cinsel taciz suçu, kişinin vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeden yapılan her türlü davranış ile cinsel yönden rahatsız edilmesidir. Türk Ceza Kanunu cinsel taciz suçunu, Yasa’nın “Kişilere Karşı Suçlar” başlıklı ikinci kısmın, “Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar” başlıklı altıncı bölümünde yer almaktadır. TCK.md.105 de “(1) Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2)  Suçun; a) Kamu görevinin veya hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, b) Vasi, eğitici, öğretici, bakıcı, koruyucu aile veya sağlık hizmeti veren ya da koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından, c) Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, d) Posta veya elektronik haberleşme araçlarının sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, e) Teşhir suretiyle, işlenmesi hâlinde yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır. Bu fiil nedeniyle mağdur; işi bırakmak, okuldan veya ailesinden ayrılmak zorunda kalmış ise verilecek ceza bir yıldan az olamaz.” Şeklinde düzenlemiştir.

 

Cinsel taciz suçunun faili ve mağduru, erkek yada kadın olabilir. Madde metninde cinsiyete ilişkin bir ayrıma gidilmemiştir. Taciz kelime anlamıyla “canını sıkma, tedirgin etme, rahatsızlık verme” anlamına gelmekte Cinsel taciz ise bu rahatsızlığın kişinin cinsel özgürlüğünü kısıtlaması demektir. Cinsel taciz suçunun soruşturması ve kovuşturması mağdurun şikayetine bağlıdır.


Cinsel taciz suçunun maddi unsurunu, kişiyi cinsel amaçla taciz eden hareketler oluşturur. Bu davranışlarda mağdura vücut teması bulunmamakta fakat mağdura karşı söz ile cinsel amaçlı harekette bulunulmaktadır. Madde metninde de açıkça belirttiği üzere cinsel taciz suçunun oluşa bilmesi için mutlaka cinsel amaçlı bir söylemde bulunulmalıdır.


Cinsel tacizde suçunda, cinsel amaçlı yapılan hareket tek bir davranış şeklinde olabileceği gibi kişiyi rahatsız edecek şekilde tekrarlayan davranışlar şeklinde de olabilir. Cinsel taciz suçuna ilişkin madde metnine ve gerekçesine baktığımızda çok ayrıntılı bir tanıma ulaşmak mümkün değildir. Bu sebeple Yargıtay kararlarını incelediğimizde nelerin cinsel taciz sayılıp-sayılmayacağına daha somut bir şekilde ulaşmak mümkündür.


Yargıtay Kararı - CGK., E. 2013/429 K. 2015/34 T. 10.3.2015 ;

Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlüğünde taciz; "tedirgin etme, rahatsız etme veya sıkıntı verme" şeklinde tanımlanmıştır. Maddenin gerekçesinde de; "mağdurun cinsel yönden ahlâk temizliğine aykırı olarak rahatsız edilmesi" biçiminde ifade edilen cinsel tacizin ne tür bir davranışla işlenebileceği hususunda kanunlarda açıklık bulunmamakla birlikte, öğreti ve yargısal kararlarda bu suçun; mağduru hedef almış, vücut dokunulmazlığı ihlal edilmeksizin ancak cinselliğine yönelen söz söyleme, mesaj ya da mektup gönderme, el hareketi yapma, öpücük atma, cinsel ilişki teklif etme, cinsel organını gösterme gibi eylemlerle gerçekleştirilebileceği kabul edilmektedir. Cinsel taciz suçunun maddi unsuru, bir kimseyi cinsel amaçlı olarak rahatsız etmektir. Suçun manevi unsuru ise kast olup, failin cinsel amaç gütmesi, başka bir ifadeyle cinsel arzu ve isteklerini tatmin maksadıyla hareket etmesi gerekmektedir. Eylemin cinsel amaçla işlenip işlenmediği ya da hangi fiilin cinsel taciz suçunu oluşturacağı somut olayın özelliklerine göre hâkim tarafından takdir edilecektir. Cinsel taciz oluşturacak davranışlar, mağdurun vücuduna temas bulunmamak şartıyla ani olabileceği gibi, devamlı nitelikte de gerçekleşebilir. Suçun oluşabilmesi için, failin cinsel amaç gütmesi ve eylemin belirli kişi ya da kişilere karşı gerçekleştirilmiş olması gerekir. Aksi takdirde cinsel taciz değil, hakaret, tehdit ya da kişilerin huzur ve sükûnunu bozma suçları gündeme gelebilecektir." şeklinde hüküm altına alınmıştır.   

Cinsel taciz suçunda yapılan hareketin mağdura yönelik olması yeterlidir, mağdura karşı ısrar ve baskı yapılmış olması aranmaz. Bununla birlikte cinsel taciz suçunun mağdurun vücuduna temas etmemesi gerekir aksi takdirde cinsel taciz suçu değil mağdurun yaşı göz önüne alınarak cinsel saldırı (TCK.md.102) veya cinsel istismar(TCK.md.103) suçu oluşur.

Cinsel taciz suçu kasten işlenen bir suçtur. Kasten işlenen bu suçun, cinsel amaçla işlenmiş olması gerekir. Burada meydana gelen suçun cinsel taciz olup-olmadığına karar verme yetkisi mahkemenindir. Mahkeme olayı inceledikten sonra, cinsel amaçla hareket edilmediğine karar verirse, olaya uygun olarak başka bir suçun varlığına karar verecektir.

Cinsel taciz suçunu ağırlaştıran durum TCK.md.105/2 de belirtmiştir. Burada cinsel taciz suçunun hizmet ilişkisinin ya da aile içi ilişkinin sağladığı kolaylıktan faydalanmak suretiyle, koruma, bakım veya gözetim yükümlülüğü bulunan kişiler tarafından,Aynı işyerinde çalışmanın sağladığı kolaylıktan faydalanarak vb. hallerde işlenmesi hâlinde verilecek cezanın yarı oranında artırılacağı açıkça belirtilmiştir.

Cinsel taciz suçunun şikayet süresi 6 aydır. Bu suç için TCK.md.105/1 kapsamında soruşturması ve kovuşturması şikayete bağlıdır. Şikayet etme hakkı ise suçtan zarar görene yani mağdura aittir. Cinsel taciz suçunun TCK.md.105/2 kapsamında soruşturma ve kovuşturması ise şikayete bağlı değildir.

Şikayetci olan mağdurun soruşturma veya kovuşturma aşamasında mahkeme kararı verilinceye kadar, şikayetten vazgeçme hakkı vardır. Şikayetten vazgeçma hakkını kullanan mağdurun, aynı olaya ilişkin yeniden şikayetçi olması mümkün değildir. Mağdurun şikayetten vazgeçmesi, dava dosyasını kapatmaz, şikayetten vazgeçmeyi sanığın kabul etmesi gerekir. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder